De zevendaagse reis begint bij kamp Chelmno liggend tussen Warschau en Poznan. Chelmno was het eerste experimentele kamp van de nazies. Als je de snelweg afkomt en je rijd naar het plaatsje Dabie zie je vanuit de verte al het azurenblauwe kerktorentje. Hier was het kamp. Het kamp is bekend van de gaswagens. Vier kilometer verderop ligt het bos met de vele massagraven. De excursie duurt ongeveer twee uur.

Vervolgens rijden we naar Warschau waar we de nacht doorbrengen. Na het ontbijt gaan we naar Treblinka wat anderhalf uur rijden is. Na aankomst bezoeken we het museum bekijken een film over het ontstaan van Treblinka en bezoeken het op één kilometer verderop gelegen gedenkmonument op de plek waar de gaskamer was en de verbrandingskuilen. Ook waar de treinen het kamp binnen kwamen is onderdeel van de memorial. De excursie duurt ongeveer twee uur en vervolgens rijden we door naar Sobibor. Dit is een met de bus een tocht van ruim 3.5 uur onderweg stoppen we één keer, we rijden door de typische Poolse landschappen, de wegen zijn hier niet al te best.

Sobibor was na Auschwitz het kamp waar de meeste Nederlanders werden vermoord ruim 32.000. Heel klein en compact verscholen in een bos naast de rivier de Boeg. Er is niet veel bekend over het kamp daar na de opstand van 14 oktober 1943 het kamp met de grond gelijk is gemaakt en men geprobeerd heeft alle sporen te vernietigen. Wij nemen u mee naar de Rampe – indien het museum klaar is gaan we naar het museum en bezoeken we de plek waar de gaskamers hebben gestaan en de brandkuilen. Ook het huis van de commandant staat er nog. De hele excursie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Na sobibor gaan we naar Lublin waar we overnachten en de volgende dag gaan we na het ontbijt naar Belzec het eertse kamp van operatie Reinhart in het kader van de final solution, hier zijn ruim 500.000 mensen vermoord, onderweg rijden we langs de oude Poolse dorpjes en zien we ook de vroege spoorlijn nog. De excursie op Belzec duurt ongeveer twee uur en daarna rijden we naar Lublin terug en bezoeken we Majdanek het kamp dat aan de rand van de stad ligt en bekend is vanwege “operatie Erntefest” wij vertellen u er alles over.

Majdanek is 285 hectare groot dus ruim 100 hectaren groter dan Birkenau. Hier staan nog een groot aantal originele barakken overeind daar het rode leger sneller kwam dan de nazies hadden gedacht. We beginnen bij het imposante monument en kijken over de weg van wanhoop en vrede en zien het mausoleum met de tekst “laat ons lot een waarschuwing zijn voor u”. We lopen dan langs het witte huisje naar de ingang van het kamp en vandaar bezoeken we de desinfections ruimte met gaskamers, diverse barakken het museum een stuk van de originele weg van grafstenen en het crematorium. De excursies duurt ongeveer tweeënhalf uur. Vervolgens gaan we naar het hotel in Lublin waar we nog een nacht verblijven en dan rijden we de 340 kilomer naar Krakau om Auschwitz en Birkenau te bezoeken.

  • Augustus 2021
  • 9- t/m 15 augustus
  • Vliegreis € 799,00 p.p.
  • Nog 20 plaatsen