- Locatie
Warschau, Lublin en Kraków
- Type
Vliegreis
- Prijs
v.a. € 959,00 per persoon
- Duur
Zeven dagen/zes nachten
Zevendaagse reis door de Shoah geschiedenis
Dag 1:
Vlucht naar Warschau en overnachting in een hotel.
Dag 2:
Excursie naar Chelmno.
Overnachting in een hotel in Warschau.
Dag 3:
Uitchecken uit het hotel.
Excursies naar Treblinka en Sobibor.
Rijden naar Lublin voor de overnachting.
Dag 4:
Excursies naar Belzec en Majdanek.
Overnachting in Lublin.
Dag 5:
Uitchecken en vertrek naar Krakau voor de overnachting.
Dag 6:
Excursie naar Auschwitz.
Dag 7:
Terugvlucht.
Voor groepen vanaf 7 personen kunnen wij deze reis op basis van beschikbaarheid als privé reis aanbieden. Voor meer informatie en een vrijblijvende offerte stuurt u ons een e-mail.
Treblinka is de naam van twee concentratiekampen: het werkkamp Treblinka I en het vernietigingskamp Treblinka II. Deze kampen werden respectievelijk in 1941 en 1942 gebouwd nabij het dorp Treblinka in het noordoosten van Polen. Het kamp had een bezetting van zowel Polen als Joden. Enkele gevangenen werkte in het kamp zelf, vrouwen werden tewerkgesteld op de kampboerderij. Eind 1941 waren de nazi’s ervan overtuigd dat er maar één Englösung der Judenfrage was: totale vernietiging. Al snel gingen de nazi’s over tot het bouwen van vernietigingskampen, waaronder Treblinka II. Het vernietigingskamp was gereed voor gebruik in juli 1942. Nadat op 21 augustus 1943 de laatste slachtoffers waren vergast werd het kamp ontmanteld en het terrein omgebouwd tot een boerderij. De SS’ers werden elders te werk gesteld. De meeste waren inmiddels in zeer goede doen doordat zij zich een groot deel van de bezittingen van de omgebrachte hadden toegeëigend.
Na schatting zijn er 900.000 mensen vermoord op Treblinka. Dit was na Auschwitz-Birkenau het kamp waar de meeste slachtoffers vielen.
Tijdens de excursie op Treblinka bezoeken we met onze Nederlandse gids het museum, bekijken een film over het ontstaan van het kamp en het op één kilometer verderop gelegen gedenkmonument op de plek waar de gaskamer en de verbrandingskuilen waren. Ook waar de treinen binnen kwamen is een onderdeel van de Treblinka Memorial.
Sobibor was na Auschwitz het kamp waar de meeste Nederlanders werden vermoord. Ruim 32.000. Sobibor was een klein en compact kamp verscholen in het bos nabij de rivier de Boeg. Er is niet veel bekend over het kamp daar na de opstand van 14 oktober 1943 het kamp met de grond gelijk is gemaakt en hiermee alle sporen heeft geprobeerd te vernietigingen.
Tijdens de excursie op Sobibor bezoeken we met onze Nederlandse gids het nieuwe (2021) museum, de ‘Rampe’, en de plaats van de gaskamers en grafheuvels.
Op voormalig vernietigingskamp Majdanek staat het meeste nog overeind daar de Russen sneller kwamen dan de nazi’s hadden verwacht. Het kamp ligt op circa vier kilometer gelegen van het centrum van Lublin. Oorspronkelijk was het kamp bedoeld voor krijsgevangenen. Later kwamen er ook transporten met Poolse Joden uit het Ghetto van Lublin. Vanaf 1942 werd Majdanek gebruikt als vernietigingskamp en volgden er transporten uit Slowakije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en Griekenland. In Majdanek zijn ruim 185.000 mensen vermoord.
Tijdens de excursie op Sobibor bezoeken we met onze Nederlandse gids een aantal overgebleven barakken, het museum, de gaskamer en het crematorium.
Voormalig vernietigingskamp Belzec is gelegen bij de plaats Belzec in het Lublin-district. Dit voormalig kamp was het eerste Duitse vernietigingskamp dat gedurende de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s in het kader van Aktion Reinhard tijdens de Holocaust werd gecreëerd. Onderweg komen we langs de oude Poolse dorpjes en zien we ook de vroegere spoorlijn nog.
We beginnen altijd bij de maingate met de tekst Arbeit macht frei. Als u nu mee leest met de meegestuurde flyer kunt u aardig de route volgens. We beginnen in blok 4 met het avontuur door de geschiedenis. We sluiten na ruim 2,5 uur af bij de enig overgebleven gaskamer en crematorium. Daarna is er een pauze van 20 minuten. Tijd om buiten het museum een kop koffie te nemen of bij te komen van de gruwelen.
We stappen uit de bus tussen Kamplager 1 Auschwitz en kamplager 2 Birkenau in en beginnen bij de Judenrampe op 1 kilometer van Birkenau hier kwamen de treinen aan van maart 1942 t/m mei 1944 en de slachtoffers moesten lopen naar KL 1 of Kl 2 vanaf mei 1944 reden de treinen achteruit Kl 2 binnen. Wij lopen exact hetzelfde pad als de gevangen liepen van maart 1942 t/m mei 1944. En we lopen via de bekende dodenpoort het kamp binnen. Vervolgens laten wij u zien de houten barakken – sanitaire voorzieningen de stenen barakken – de rampe – het zigeunerkamp – creamatorium 2-,3-,4-, 5- en het witte huis. We sluiten altijd af bij het internationale monument en de Nederlandstalige gedenksteen. Na ruim drie uur zijn we terug bij de bus. U heeft nog de gelegenheid om een boek of DVD te kopen in één van de winkeltjes buiten het kamp alvorens we met de bus terugrijden naar Krakau.