UA-77071528-1
 • Locatie

  Lublin en Krakau

 • Type

  Vliegreis

 • Prijs

  vanaf  € 689,00

 • Duur

  Vijf dagen

Programma

Auschwitz, Majdanek en Sobibor reis

Dag 1: Aankomst in Krakau
We starten onze reisavontuur vanaf de luchthaven van Eindhoven met een comfortabele vlucht van Ryanair of Wizzair naar Krakau (of Katowice). Bij aankomst op de luchthaven van Krakau staat onze Nederlandse reisleider en chauffeur te wachten in de aankomsthal, klaar om het reisgezelschap naar het IBIS Styles Krakau centrum te brengen.

Afhankelijk van de aankomsttijd biedt de dag nog tal van mogelijkheden. We kunnen optioneel een ontspannen fietstour door het prachtige Krakau plannen, of we kunnen ervoor kiezen om de betoverende zoutmijnen van Wieliczka te bezoeken.

Dag 2: Bezoek aan Sobibor
Na het ontbijt checken we uit bij het IBIS hotel en vertrekken we met comfortabele (mini)bus op naar Sobibor. De reis brengt ons na ongeveer 4 uur en 30 minuten bij het voormalige vernietigingskamp Sobibor.

Sobibor draagt een grimmige geschiedenis met zich mee, waar in totaal ongeveer 175.000 mensen hun leven hebben verloren, waaronder tragisch genoeg 34.000 Nederlandse slachtoffers (voor Belgische slachtoffers is helaas weinig tot niets bekend).

Onze verkenning van het kamp leidt ons langs aangrijpende bezienswaardigheden, waaronder het huis van de kampcommandant, dat getuige is geweest van de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich hier afspeelden. Het spoor, dat ooit de aankomst van ontelbare slachtoffers aankondigde, lag er nog steeds, als een stille getuige van het verleden.

In het kamp bezoeken we een ontroerende expositie, met foto’s die het tragische verhaal van Sobibor vertellen. Tijdens het bezoek bezoeken we de overblijfselen van de gaskamers en lopen langs de Hemelvaartweg , waar gedenkstenen, ook wel “trooststenen” genoemd, ons herinnerden aan degenen die hier hun laatste stappen hebben gezet.

Sobibor heeft in 2021 een belangrijke toevoeging gekregen met de opening van een indrukwekkend museum.

Na deze aangrijpende ervaring keerden we terug naar Lublin, waar we inchecken bij het Campanile hotel in het centrum, gereed om de impact van deze dag te verwerken.

Dag 3: Bezoek aan Majdanek en terugreis naar Krakau
Na een goed ontbijt zullen we uitchecken bij het Campanile hotel en beginnen aan een korte reis naar Majdanek, dat zich op slechts 5 minuten rijden van het hotel bevindt.

Majdanek onderscheidt zich doordat hier alles nog steeds in zijn originele staat bewaard is gebleven. Onze geplande excursie zal ongeveer 2,5 uur duren en begint met een bezoek aan het indrukwekkende monument dat de gruwelen van deze plek herdenkt. Vervolgens zullen we via de imposante toegangspoort het voormalige kamp betreden.

Onze ervaren Nederlandse gids zal met ons de verhalen en details delen die deze locatie zo bijzonder maken. Wat deze ervaring extra speciaal maakt, is de tijd en rust die we hier zullen hebben om alles op ons in te laten werken, in tegenstelling tot onze eerdere bezoeken aan plaatsen zoals Auschwitz.

Majdanek heeft een tragische geschiedenis, waar naar schatting ongeveer 185.000 mensen hun leven hebben verloren. Helaas hebben we geen specifieke informatie over Nederlandse of Belgische slachtoffers.

Na deze aangrijpende excursie keren we rond 12:00 uur terug naar Krakau, waar we tussen 15:30 en 16:30 uur verwachten aan te komen bij het IBIS Styles Krakau centrum.

Dag 4: Bezoek aan Auschwitz
Vandaag staat er een indrukwekkende dagexcursie op het programma, waarbij we een bezoek brengen aan het Auschwitz Birkenau-museum, begeleid door een Nederlandse gids. Onze dag begint vroeg, om precies 06:10 uur, wanneer we vertrekken vanuit Krakau.

Deze dagexcursie, die ongeveer zes uur zal duren, exclusief de reistijd, zal ons meenemen door de aangrijpende geschiedenis van Auschwitz. We zullen dieper ingaan op het ontstaan van het kamp, de tragische deportaties, de plunderingen, de gruwelijke moorden die hier hebben plaatsgevonden, en zelfs de fabrieken bij de Buna-werken op kamp Monowitz.

Daarnaast zullen we de Nederlandse tentoonstellingen bezoeken, wat ons de mogelijkheid biedt om meer te leren over de Nederlandse slachtoffers en hun lotgevallen tijdens deze duistere periode in de geschiedenis. Een dag vol emotionele en leerzame ervaringen staat ons te wachten.

Dag 5: Terugreis naar Nederland
We checken uit bij het hotel en vertrekken naar de luchthaven van Krakau (of Katowice) voor de terugvlucht naar Eindhoven.

Bovenstaand programma kan vanwege de vluchten ook in omgekeerde volgorde.

Reisdata en prijzen

Inbegrepen in de reissom
 • Vliegtickets op basis van één stuk kleine handbagage
 • Luchthaven transfers
 • Verblijf in Krakau
 • Verblijf in Lublin
 • Logies en ontbijt
 • Transfers ter plaatse
 • Nederlandse reisleiding en -gids
 • Toegangsgelden
Niet inbegrepen
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Extra hand- of ruimbagage
 • Bijdrage garantiefonds reisgelden á € 9,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenverzekering á € 3,50 per persoon
 • Gebruik tourguidesystem á € 5,00 per persoon
 • Reserveringkosten á € 25,00 per boeking
 • Toeslag eenpersoonskamer á € 35,00 per persoon per nacht

Auschwitz-Birkenau

Wij nemen u mee naar de plek waar ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn omgebracht door de nazi’s in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, waaronder ca. 60.000 Nederlanders en 24.000 Belgen.

Tijdens deze dag excursie (ruim tien uur incl. vervoer) nemen wij u mee door de geschiedenis van Auschwitz, het ontstaan van het kamp, de deportaties, de plunderingen, de moorden en de fabrieken bij de Buna werke op kamp Monowitz. Tevens nemen we u mee naar de Nederlandse tentoonstellingen, waar u ook kunt terugvinden wat er met Nederlandse slachtoffers is gebeurd, dankzij de wand en het computerbestand van namen.

Auschwitz is de bekende naam voor een verzameling kampen bij het Poolse plaatje Oświęcim. Auschwitz I was een legerkazerne uit de Eerste Wereldoorlog en de nazi’s zochten ruimte voor hun krijgsgevangenen. Aangezien ze Oświęcim niet konden uitspreken hebben ze dit verbasterd tot Auschwitz.

Onze excursie begint op Auschwitz I en lijd u door het voormalige kamp dat nu een museum is. Aan de hand van foto’s en de barakken die nog origineel zijn vertellen wij u het verhaal van de eerste deportaties tot de bevrijding op 27 januari 1945. Wij zijn ongeveer twee uur op Auschwitz I.

Na een korte pauze van 30 minuten gaan we met de bus naar de Judenrampe, de plek tussen Auschwitz I en Birkenau waar de treinen aankwamen en de mensen geselecteerd werden. Vervolgens lopen we dezelfde route als die mensen op weg naar Birkenau. Op Birkenau bezoeken we de houten barakken die een goed beeld geven van de leefomstandigheden zoals die waren in de oorlogsjaren. We lopen langs het treinstation op weg naar de overblijfselen van de gaskamer II en III. Hierna bezoeken we het Nederlandse monument. Vervolgens lopen we terug naar de poort en houden we kort aan bij de boekwinkel. Wij zijn ongeveer twee uur op Birkenau.

Na een korte pauze van 10 minuten gaan we met de bus naar Monowitz (Auschwitz III) en de Buna werke. Hier aangekomen vertellen wij u alles over het immense fabrieksterrein dat door de nazi’s is aangelegd en het door hun gestichte kamp Monowitz. De barakken zult u niet meer zien maar wel de fabrieken en wat resten van bunkers die er nog steeds staan. Dit was qua arbeid het zwaarste kamp om te verblijven. Het lag op circa 10 kilometer van Auschwitz I. We sluiten de excursie af bij het indrukwekkende monument van Monowitz.

 • ©Paul Korteling

Majdanek

Op voormalig vernietigingskamp Majdanek staat het meeste nog overeind daar de Russen sneller kwamen dan de nazi’s hadden verwacht. Het kamp ligt op circa vier kilometer gelegen van het centrum van Lublin. Oorspronkelijk was het kamp bedoeld voor krijsgevangenen. Later kwamen er ook transporten met Poolse Joden uit het Ghetto van Lublin. Vanaf 1942 werd Majdanek gebruikt als vernietigingskamp en volgden er transporten uit Slowakije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en Griekenland. In Majdanek zijn ruim 185.000 mensen vermoord.

Tijdens de excursie op Sobibor bezoeken we met onze Nederlandse gids een aantal overgebleven barakken, het museum, de gaskamer en het crematorium.

 • ©Paul Korteling

Sobibor

Sobibor was na Auschwitz het kamp waar de meeste Nederlanders werden vermoord. Ruim 32.000. Sobibor was een klein en compact kamp verscholen in het bos nabij de rivier de Boeg. Er is niet veel bekend over het kamp daar na de opstand van 14 oktober 1943 het kamp met de grond gelijk is gemaakt en hiermee alle sporen heeft geprobeerd te vernietigingen.

Tijdens de excursie op Sobibor bezoeken we met onze Nederlandse gids het nieuwe (2021) museum, de ‘Rampe’, en de plaats van de gaskamers en grafheuvels.

© 2019 - Creativ-EventZ